Трън > Икономика > Земеделие > Един от големите земеделци в Трънско В. Василев: Проверка на Ерма не установи водовземане

Един от големите земеделци в Трънско В. Василев: Проверка на Ерма не установи водовземане

Един от най-големите земеделци и бизнесмени в община Трън Васил Василев разкри специално за Zapadno.com какво е установила извършена по поречието на река Ерма проверка. Освен това той разясни подробности за съоръженията, които се намират край река Ерма в района на трънското село Слишовци.

Темата с река Ерма, водата и рибите в нея беше повдигната през месец август тази година след като природозащитници разпространиха кадри от района на Слишовци. На снимките и видео се виждаше как в този участък на реката няма вода, а в празното корито има измряла риба. На 24 август към Министерство на околната среда и водите са били подадени сигнали за отбиване на река Ерма с цел поливане на ниви в землищата на селата Стрезимировци и Слишовци, както и за измряла риба, вследствие на тази дейност. По случая е била уведомена и полицията. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура-Перник. Прочетете още по темата в публикацията: Източването на река Ерма в Трънско се разследва от прокуратурата, събират се доказателства за извършено престъпление.

Съоръжението, което е поставено до коритото на река Ерма в района на село Слишовци, не е използвано. Чрез него земеделецът и бизнесмен Васил Василев ще се опита да осигури вода за напояване на насажденията, които отглежда в нивите. “Доста се изопачава истината. А истината е такава, че от 15 юли (има множество снимки и свидетели) до онзи ден, коритото на реката е пресъхнало. От пресъхнало корито се опитва да се насади мнението, че водата е свършила, защото ние сме били поливали. Това е едно настройване на обществото против земеделците. Не трябва да се забравя, че всеки човек сутрин сяда да яде, на обяд, вечер. Това каквото са картофи, каквото са зеле, моркови – какво ли не. Това са от 70 до 90 % вода. То не може без вода”, каза за Zapadno.com Васил Василев. Той отбеляза, че тази година сушата е голяма и за последно коритото на река Ерма е пресъхвало за седмица през 2003 година. “Аз съм единственият човек, който започва нещо да изгражда в Трънско. Тук имаше чисто нова напоителна система 90-та година. Всичко се разруши, отиде за скрап. Някои джобове се напълниха с пари. Сега ние си биеме главата. Сега започвам да изграждам нещо и още с изграждането отвсякъде нападки. Така че нещата съвсем не изглеждат така, както се описват”, отбеляза Васил Василев.

Земеделецът и бизнесмен е закупил стара помпена станция, която е в нивите и е предназначена за напояване. От нея са пропакарани електрическите кабели, които Zapadno.com вече показа в публикация до съоръжението между нивите и реката край Слишовци. Намерението на Васил Василев е системата за напояване да започне да функционира, но за тази цел е необходимо изготвянето на доклад от хидроинженер. “Този доклад от хидроинженер в други части на България го правят на базата на едни стари карти на реките. За нашата река няма такава карта, защото тя извира от Сърбия и си заминава за Сърбия, и никой не е правил. Това нещо страшно много затруднява хидрогеолога, защото той няма върху какво да работи, няма данни. Общо около 15-ина човека са хората в България, които работят такова нещо. Едвам, едвам един от тях се е съгласил да направи доклад, но след като всичко това се остави. Иска да изследва в нормално време при пусната помпа какво се случва. Всичко беше готово, но започна сушата. Ние чакаме някакво нормализиране на нещата, за да може да се направят тези изследвания”, каза още Васил Василев. Той добави, че на базата на доклада Басейнова дирекция ще може да даде разрешително за ползване на повърхностни води.

По отношение на проверката земеделецът и бизнесмен показа на репортер на Zapadno.com констативен протокол от извършена на 26 август тази година проверка. В проверката са участвали служители на Районно управление-Трън, експерт от Басейнова дирекция “Дунавски район” – Плевен и Васил Василев като собственик на помпената станция. Проверката е извършена по подадените два дни по-рано сигнали за източване на река Ерма и измрялата риба в нея. От документа става ясно, че и на 24 август е била извършена проверка, в която са участвали полицаи, представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и кметският наместник на село Слишовци.

На 26 август проверяващите са установили бетонов фундамент на десния бряг на река Ерма, където са монтирани 3 броя помпи. Непосредствено пред бетоновия фундамент в реката е изграден земно-насипен бент, като се е образувало езеро. Проверката установила и 3 броя спуснати маркучи в реката, както и нарушен десен бряг на реката, вследствие на изградените фундамент и помпи там. В хода на проверката полицията е установила контакт със собственика на помпите, който е започнал дейности по отстраняването им. В деня на проверката е установено, че през върха на бента протичат води и от реката не се извършва водовземане. Освен това на мястото не е констатирано наличие на умрели риби, става ясно още от протокола. Дадени са предписания, а Васил Василев или негов упълномощен представител е бил призован да се яви в офиса на Басейнова дирекция “Дунавски район” в София за съставяне на акт за установяване на административно нарушение.

Земеделецът и бизнесмен разясни, че изграденият бент в реката е бил направен от местни рибари с цел да бъде спасена рибата заради пресъхването на коритото. Освен това през лятото противопожарни автомобили също са ползвали вода от бент за потушаването на пожари в района.

Преди малко повече от месец в парламента служебният министър на земеделието и храните доктор Георги Тахов заяви, че държавата е длъжник на земеделските производители откъм несъздаване на среда за напояване. “Държавата е длъжник на земеделските производители откъм несъздаване на среда за напояване, защото именно държавата е длъжна да осигури вода на всеки земеделски производител. А там, където има вече осигурена вода, да спомогне през намаляване на административна тежест откъм Министерство на околната среда и водите за разрешителния режим за достъп до водоползване, дали той ще бъде чрез сонда, дали ще е достъп до реки.Не е нормално да се чака по година и 7 – 8 месеца за едно разрешение от Регионалната инспекция по околната среда и водите”, каза в началото на месец август министърът на земеделието и храните.

Снимки: Zapadno.com – архив

Пълен текст: Прочетете

 


Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Забележки по текста
Виж всички коментари