Трън > Икономика > Земеделие > Стар канал в Трънско, изграден за пълнене на язовир “Ярловци”, може да захрани с вода земеделски земи – СНИМКИ

Стар канал в Трънско, изграден за пълнене на язовир “Ярловци”, може да захрани с вода земеделски земи – СНИМКИ

Дълъг канал е изграден преди десетилетия от река Ерма до язовир “Ярловци”. В наши дни съоръжението не се използва, но има перспектива то отново да изпълнява функции по доставяне на вода.

Началото на канала започва в трънското село Стрезимировци, точно до границата със Сърбия. В района на недовършения нов граничен контролно-пропускателен пункт е направено водохващане от река Ерма. Каналът преминава през частни дворове, под пътища за някои села в Знеполе и покрай земеделски земи. По гравитачен път може да се достави вода до язовир “Ярловци”, но такава никога не е доставяна, спомнят си възрастни хора в района.

Съоръжението е трябвало да бъде завършено, но след демократичните промени в България през 1989 година, планът не е продължен. На места каналът е разрушен от хората, но въпреки това може да се пусне вода по него. Освен за пълнене на язовира вода може да се подава и към нивите. При желание от местни земеделци каналът отново може да започне пренасянето на вода. Такъв интерес вече е заявен от земеделски стопани в района. Това поясни организаторът на хидротехнически район-Перник в държавното предприятие „Напоителни системи“ Павел Черийски.

Язовир “Ярловци”, който се намира край едноименното трънско село, се стопанисва от държавното предприятие “Напоителни системи”, но е отдаден на концесия. Общата площ, която заема изкуственото езеро, е 1 071,111 декара. Общият завирен обем е 2 777 000 кубически метра.

Разгледайте снимки от водохващането и канала в Знеполе, които обективът на Zapadno.com засне:

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Забележки по текста
Виж всички коментари