Трън > Общество > Народовластие > Сага за кмет, дърводобивни фирми и цени на дърва за огрев

Сага за кмет, дърводобивни фирми и цени на дърва за огрев


Всички са чували „Новите дойдоха и вдигнаха цената на дървата“.

Да, „новите“ вдигнаха цената на дървата, но не за местното население. Преди да има опозиция в Трън, общината продаваше дърва с от 20 до 30% по-ниски цени спрямо цените на държавните горски стопанства. Получаваше се така, че общината продава евтино дървесината на корен, а дърводобивните фирми продават получената дървесина на пазарни цени.
Кой губеше и кой печелеше от цялата тази работа? Губеха общината и гражданите, а тези 20-30% потъваха в джобовете на собствениците на дърводобивните фирми.
“Новите“ вдигнаха цените на дървесината на корен за дърводобивните фирми, но 5% под цените на държавните горски предприятия, за да има общинското предприятие „Трънска гора“ конкурентно предимство. („Новите“ не слизат от гората, а идват от света на бизнеса все пак!)

И така, общината си прибра „дарението“ от 25%, което въобще не трябваше да прави. Предложението бе гласувано с 9 гласа „За“ и 2 декларации за конфликт на интереси. Т.е. никой от „старите“ не беше против или въздържал се.

Това се случи през месец февруари.

Повтаряме: Тези нови цени не засягаха цените за огрев на местното население – цените на дървата за огрев за местното население се гласуват отделно. Повтаряме го, защото и кметицата, и общинският съветник М. Манчев по време на следващите две заседания казаха, че опозицията е вдигнала цените на дървата за огрев на трънчани – в опит да манипулират общественото мнение и да насадят омраза. Изказванията ги има на записите на заседанията, които „новите“ започнаха да правят веднага след като влязоха в общинския съвет и се постараха да ги публикуват в тяхната цялост като видеоматериали в социалните мрежи.

Дойде май месец и кметицата предложи вдигане на цените на дървата и за местното население. Бидейки служител на трънчани, г-жа Цветкова първа застана срещу поевтиняването на отоплителния им сезон. „Новите“ предложиха намаление с 63% вместо повишението. Общинските съветници от Герб първо бяха „За“ намалението, но после изведнъж се обърнаха. Сърцераздирателно и драматично – по време на комисии председателят на общинския съвет тъкмо да закрие заседанието, когато общинската съветничка от Герб Мариела Иванова става и казва, че е размислила и променя мнението си на „против“ намалението. Като по команда става съветникът Михаил Манчев – той също е размислил и е против. Скачат дружно и всички останали и заявяват, че вече са против. Жалко, че бяха минали наградите Оскар – щяха да спечелят и наградите за „драматургия“, и за „най-добра женска роля“, и за „най-добра поддържаща роля“!

Тук става ясно и кои са другите шестима, които са против намаляването на цените за местното население – общинските съветници от Герб.

Ама „новите“ не се дават лесно, нищо че са малцинство в общинския съвет. Като са обещали да намалят цените на дървата на хората, ще трябват да си спазят обещанието. И раздухаха по всички групи кой ще вдига цените и кой иска да ги намали и с колко.

Идва ред на заседанието на общинския съвет (два дни след комисиите). Дава се на общинските съветници да подпишат протокол с невярно съдържание, в който пише, че комисиите са приели предложението на кметицата за увеличение на цените за местните. „Новите“ отказват да подпишат протокола от комисиите, защото истината е, че в комисиите не се е гласувало предложението на кметицата.

Идва ред на точката от дневния ред за увеличението на цените на дървата (точката така си е предложена от кметицата и така си върви), при което „новите“ пак стават и предлагат намаление с 63% на цените за местните. Стават граждани и се изказват за намалението. Искат не искат – старите подкрепят предложението.

Ще кажете – всичко е точно и трънчани от юни започват да получават евтини дръва.

Да, ама не.

На следващата сесия в края на юни (по точно на 20.06.2024 г.) „новите“ питат защо няма обявени търгове за дърва за местното население на новите цени. Кметицата отговаря, че цените се обжалват. На въпроса „От кого?“ с ехидната си усмивка кметицата казва – „Задайте ми писмено въпроса и аз ще ви отговоря“.

Кметицата ЛЪЖЕ! Както винаги! Всяка втора дума е ЛЪЖА!

Опозицията пита писмено от кого се обжалва решението на ОбС на следващите 2 сесии (на 04.07.2024г. и на 15.08.2024г.) и получава различни и безсмислени отговори. Кметицата казва, че знае кой е, но няма да каже, тъй като общината в случая била „пощенска кутия“ – само препращала към областната управа, имало и отговор от областната управа, но за него също няма да каже.

На 15.08.2024г., веднага след сесията на общинския съвет „новите“ отиват в областна управа и питат:
* Кой обжалва намалените цени на дървата?
* Искат копие от жалбата.
* Какво е предприел областният управител по тази жалба?
* Искат копие от отговора на областния управител.

Минава един месец и нищо.

На 17.09.2024г. „новите“ се обаждат в областна управа и от там им казват, че все още няма отговор. Следва питане в какъв срок са длъжни да отговорят (по закон в едномесечен, който е изтекъл) и от областна управа с голяма неохота изпращат отговор на 18.09.2024г.

В отговора администрацията е изтрила кой е изпратил сигнала, но в сигнала ясно е написано „фирмите, които добиват дървесина в Трън през последните 10 години“.

А това са фирмите:
– Манчини…
– Румасия…  

Отговорът на областния управител от 13.06.2024 г. гласи, че решението на общинския съвет е законно.

Какво се получава в крайна сметка?
На 30.05.2024г. фирмите „Манчини“, Румасия и сие задружно обжалват решението на общинския съвет за намаляването на цените на дървата за огрев на местното население – същото това решение, което съветниците Златка Александрова и Михаил Манчев са подкрепили на 30.05.2024г. в общинския съвет. В същия ден това решение го обжалват техни роднини до областния управител.

Областният управител на 13.06.2024г. отхвърля жалбата им.

Кметицата ЛЪЖЕ на 20.06.2024г., ЛЪЖЕ на  04.07.2024г., ЛЪЖЕ на 15.08.2024г., че решението на общинския съвет ВСЕ ОЩЕ се обжалва. Председателят на общинския съвет не контролира, че има решение на общинския съвет, което вече четири месеца не се изпълнява. Директорът на ОП “Трънска гора” не пуска търгове за евтина дървесина за местното население. И всички тези – кмет, председател на общински съвет и директор на общинско предприятие защитават частен интерес на дърводобивните фирми, вместо да защитават интересите на гражданите.

Общинските съветници от опозицията изнасят тези факти, за да разберат гражданите на община Трън защо няма да си купят дърва с 20% по-евтино от миналогодишните цени.
За това, че цените на дървата не са намалени, както се реши единодушно на общински съвет на 30.05.2024 г., гражданите трябва да благодарят на:
– Дърводобивните фирми,
– Кмета на общината,
– Председателя на общинския съвет,
– Директора на общинско предприятие „Трънска гора”.

И да им благодарят с едно дружно:

О С Т А В К А!      

Бележка на редактора: От днешното (26 септ.) заседание на ОбС стана ясно, че цитираният по-горе отговор на областния управител не е стигнал до знанието на общинската управа, но тя въпреки това е обявила търг за добиване на дърва за огрев на 7 август в изпълнение на обжалваното решение, на който не се е явил нито един кандидат. Причината за това са продажните цени на отсечената дървесина, а именно 28 лв за граждани и 55 лв за фирми и юридически лица франко временен склад на дърводобивната фирма. Никоя от дърводобивните фирми не се е съгласила да продава дърва на подобни цени – въпреки по-ниската тръжна цена, обявена от общината. Така общината си измива ръцете с дърводобивните фирми, а те – с липсата на печалба.

https://tran.egov.bg/wps/portal/municipality-tran/actual/auctions.and.competition/2408

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Забележки по текста
Виж всички коментари