Трън > Общество > Закон и Право > Незаконна кариера в Трънско е под прицел на Министерство на енергетиката

Незаконна кариера в Трънско е под прицел на Министерство на енергетиката

Министерство на енергетиката е извършило проверка на незаконната кариера край трънското село Цегриловци. В момента се извършват допълнителни проверки и при установяване на данни за извършено престъпление от общ характер по смисъла на Наказателния кодекс на Република България ще бъдат сезирани по компетентност органите на прокуратурата, съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

Министерството на енергетиката, в рамките на правомощията си, взема под внимание всеки постъпил сигнал за незаконен добив на подземни богатства и осъществява своите контролни функции по реда на Закона за подземните богатства. След направена справка в специализираните карти и регистри, поддържани от Министерство на енергетиката, се установи, че за проверявания обект не е предоставена концесия за добив на подземни богатства.

Напомняме, че през месец август тази година кариерата край село Цегриловци беше проверена от екоинспектори от Регионална инспекция по околната среда и водите-София. Проверката бе извършена след сигнал, че от кариерата се добива инертен материал.

Сигналът е регистриран в Министерство на енергетиката на 13 август и е изпратен по компетентност от Министерство на околната среда и водите. По регистрирания сигнал е разпоредена проверка от компетентната дирекция в Министерство на енергетиката, която е извършена на 22 август 2024 година. Поради естеството на получения сигнал е изискано съдействие от органите на МВР. За извършената проверка, на основание член 90, алинея 1 от Закона за подземните богатства, на 22 август 2024 година е съставен констативен протокол.

Резултатите от проверката на място са:

  1. В момента на проверката в нарушените терени не се извършва добив на подземни богатства.
  2. В нарушената площ е налична техника в неработещо положение, без наличен персонал.
  3. На обекта са налични видими следи от извършван добив на натрошена скална маса.
  4. В непосредствена близост до обекта се извършва рехабилитация и реконструкция на пътища в община Трън, в частност на пътя до село Цегриловци.

В момента се извършват допълнителни проверки, включително изискване на информация от други компетентни органи. В случай че при проверките бъдат установени данни за извършено престъпление от общ характер по смисъла на Наказателния кодекс на Република България, ще бъдат сезирани по компетентност органите на прокуратурата.

Снимка: Zapadno.com – архив

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Забележки по текста
Виж всички коментари