Трън > Общество > Народовластие > Право на отговор: Даниела Петкова относно цената на дървата за огрев

Право на отговор: Даниела Петкова относно цената на дървата за огрев

Публикуваме отговора на директора на ОП “Трънска гора” по повод изнесените тук и в социалните мрежи факти по казуса с Решение 60 на ОбС Трън от 30 май 2024 г. за намалените цени на дървата за огрев. Отговорът е публикуван mot a mot, as it is, в оригиналния му правопис и стилистика, без редакторска намеса.

Във връзка с непрекъснатите спекулации и неверни коментари в социалните мрежи относно дървата за огрев за жителите на община Трън, независимо, че цялата информация е публична и обществено достъпна е доста специфична и очевидно неразбираема и грешно тълкувана, обръщаме внимание на следната фактология:

  1. За задоволяване нуждите на физическите лица с постоянен и настоящ адрес на територията на общината се осигуряват количества добита дървесина, които те могат да закупят от временен склад. За осигуряване на изпълнител се провежда процедура за продажба на стояща дървесина на корен, с конкретни параметри и изисквания относно цената, която спечелилият кандидат трябва да заплати на общината, като извършва добива за своя сметка и цената на дървата за огрев на временен склад, която физическите лица трябва да заплатят на добиващата лицензирана фирма.
  2. През последните 3 години тези количества се осигуряваха основно от насаждения, пострадали от абиотични фактори, които нормативно са приоритетни за усвояване на дървесината от тях в най-кратки срокове с цел избягване на масови гъбични зарази, каламитети, както и за минимализиране на финансовите загуби от природен ресурс. Поради влошеното качество на дървесината тя бе категоризирана и остойностена с около 40 % под цената за продажба на корен за промишлен добив, а именно:
  • 2021г от 39лв/пл.к.м на 23лв/пл.к.м. и фиксираната с условията на процедурата крайна цена на временен склад /без транспорт/-34,65 лв/простр.к.м. без ДДС.
  • 2023г от 49лв/пл.к.м. на 29 лв/пл.к.м. и фиксираната с условията на процедурата крайна цена на временен склад /без транспорт-45 лв/простр.к.м. без ДДС.

3. През настоящата година за попълване на нужните количества дърва за огрев бе необходимо да се проведе процедура за осигуряване на още количества дървесина за нуждите на местното население на община Трън. За целта бяха определени насаждения за извеждане на отгледни сечи в издънкови гори за превръщане в семенни в землищата на с. Врабча, с. Милковци, с. Глоговица, но дървесината в тях не е увредена следствие снеголом или ветровал, а е здрава, сурова, съответно с по-добро качество. Икономически логично е, че тази дървесина не би могла да бъде на същата цена.

4. С цел постигане на по-приемлива и социална цена на дървата за огрев до крайният получател и изхождайки от % -ят подход, бе предложена за гласуване цена с 42% по-ниска от тази за промишлен добив на компромисните 36 лв/1 пл.к.м. без ДДС за продажба на корен, което е възможно най-ниската и стопански обусловена цена. Реално цената, която общината щеше да получи за 1 простр. к.м. дървесен ресурс е 19,80 лв. без ДДС, което е израз на стопански отговорно управление. Реално по-голямо намаление на цената на дървата не е икономически и стопански оправдано. Увеличението на цената спрямо предходната година е от порядъка на 6,25 % поради факта, че дървесината е здрава, а не увредена, следствие природни аномалии и в процес на изсъхване. Това предложение не бе прието.

5. С Решение № 60 ОбС Трън реши: Намаление с 63 % под цената за продажба на корен за промишлен добив-23 лв. пл.к.м/12.65 простр.к.м.к.м. за здрава дървесина и фиксирана с условията на процедурата цена 38 лв./простр. к.м. без ДДС от временен склад/без транспорт, която цена не покрива дори тяхната обща себестойност.

Според това решение собственика/общината продава на фирма X дървесина за 15,18 лв. с ДДС за 1 простр. к.м. дърва за огрев, които тя добива за своя сметка, вкл. и извоз до временен склад.

Физическите лица заплащат дървата за огрев от временен склад на добиващата фирма в размер на 45,6 лв с ДДС за 1 простр.к.м. Транспорт, товарене и разтоварване заплащат отделно.

Решението беше обжалвано пред Областен Управител-Перник чрез община Трън, което забави нейното обявяване, но официален отговор от Областна администрация –Перник не бе получен.

В изпълнение на Решение № 60 на ОбС Трън бе обявена процедурата за предоставяне ползването за добив на дърва за огрев за продажба на физически и юридически лица с настоящ и постоянен адрес на територията на община Трън. В законовите срокове не бяха подадени заявления за участие в нея и тя бе прекратена.

Въпреки, че търсенето на дърва за огрев за отоплителен сезон 2024-2025г е изключително слабо са налични достатъчно количества продадена за добив дървесина така, че процеса по осигуряването на дърва за огрев за физически лица за отоплителен сезон 2024-2025г не би могъл да бъде компрометиран и е в ход.

Пазарната ситуация през 2024г е особено усложнена. Поставен е на изпитание целият дърводобивен бранш, изкупните цени на дървесината бележат своята най- ниска точка, а добивът на дървесина освен, че е тежък и непривлекателен, е пряко зависим от цената на горивата, на труда, от редица социални фактори, свързани с поскъпването на живота като цяло. На фона на цялата пазарна действителност към момента е нереално да се говори за възможно по-голямо намаление на цените на дървата за огрев.

Всякаква друга политика би била проява на безстопанственост и разхищение на обществен природен ресурс в името на краткосрочни популистки цели, акт на злоупотреба и използване на темата „дърва за огрев‘ за извличане на предизборни дивиденти.

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Забележки по текста
Виж всички коментари