Трън > Общество > Държава > 72-ма нотариуса продължават борбата за 52 места, едно от които в Трън

72-ма нотариуса продължават борбата за 52 места, едно от които в Трън

Само 72-ма кандидата са допуснати до устния изпит в конкурса за нотариуси, съобщават от lex.bg. Това става ясно от публикуваните от Министерството на правосъдието резултати (списъка с допуснатите до устен изпит виж тук, а този с оценките на всички кандидати виж тук).

Така броят на кандидатите още след първата фаза почти се изравни с този на свободните места – 52.

На писмения изпит се явиха 419 души. Резултатите показват, че успешно са го издържали едва 17% от кандидатите.

Първоначално допуснатите до участие в конкурса бяха 524, но 105 се отказаха още преди писмения изпит.

Условието за допускане до втората фаза на конкурса е оценка не по-малко от „Добър 4“.

Министерството на правосъдието нарочи устния изпит за 17 и 18 октомври 2024 г.

На него всеки от кандидатите ще изтегли билет с въпрос от предварително обявения конспект с 50 въпроса от областта на нотариалното право и практика (виж тук). Изпитът ще се проведе в присъствието на конкурсната комисия, стенограф и следващите по графика до петима кандидати. Оценката е средноаритметичното от тази на всеки от членовете на конкурсната комисия и ще се обявява незабавно.

Както е известно, свободните места са нотариуси са общо 52 и са разпределени по следния начин – четири са в София, по две са в Ардино, Асеновград, Добрич, Ивайловград, Казанлък, Карлово, Момчилград, Омуртаг, Разград и Ямбол и по едно в Айтос, Берковица, Бяла, Бяла Слатина, Велики Преслав. Велинград, Видин, Гълъбово, Девин, Димитровград, Златоград, Карнобат, Котел, Крумовград, Кула, Монтана, Никопол, Павликени, Панагюрище, Радомир, Русе, Силистра, Сливен, Сливница, Трън, Тутракан, Царево и Шумен.

Изводите са неутешителни: 83% от притежаващите формална правоспособност за нотариус не покриват образователните норми за такъв. Един от всеки шест. Ако периодично провеждат и конкурси за съдии, резултатите вероятно ще бъдат в същите пропорции. Три четвърти от правното съсловие у нас е неквалифицирано, поради което и лесно корумпирано, и трябва да бъде подменено с непокварени и неподлежащи на поквара служители на Темида. Правната реформа трябва да започне не от върха на пирамидата, за което постоянно се ръфат проскубаните псета в политическата върхушка, а да се изрине цялата юродивна власт и да се замени отдолу нагоре с честни, образовани и безкомпромисно служещи на закона кадри.

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Забележки по текста
Виж всички коментари