Трън > Природа > Спираща дъха гледка от Трънско: Любител астроном засне полярното сияние от покрайнините на село Неделково

Спираща дъха гледка от Трънско: Любител астроном засне полярното сияние от покрайнините на село Неделково

Полярното сияние, което късно снощи можеше да се наблюдава от много райони на България и други държави в Европа, е било видимо и в трънското село Неделково.

През последните дни в специализираните уебсайтове, които проследяват слънчевата активност и геомагнитните бури имаше прогноза, според която в късните часове на 10 октомври, в нощта срещу 11 октомври, както и през деня на същата дата, така нареченият Kp-индекс, който характеризира смутеността на земната магнитосфера, ще достигне стойност 8. На практика това означава силна геомагнитна буря, поради което професионални и любители астрономи решиха да проверят дали в нощта срещу 11 октомври от България няма да се наблюдава полярно сияние. Тези очаквания се оправдаха напълно – небето над северния хоризонт засвети в червен цвят, малко трудно забележим с невъоръжено око, който обаче на фотографии, заснети дори с телефон, се регистрираше достатъчно ясно. Явлението можеше да се наблюдава от по-неосветени райони, след като облаците над някои части на страната се разсеяха в първите часове на нощта, съобщи Пенчо Маркишки от Астрономическа обсерватория – Белоградчик при Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН.

Един от тези любители астрономи, който е имал възможността да заснеме явлението, е Ивайло Стойнов. Снощи около 23:30 часа той е заснел полярното сияние над село Неделково. Ивайло Стойнов се занимава с астро-фотография. Преди 4 години от района на същото село той засне най-ярката комета Comet C/2020 F3 (NEOWISE). Ивайло Стойнов е засснел и други небесни явления в Космоса, а снимките му може да разгледате като натиснете тук.

Снимка: Ивайло Стойнов

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Забележки по текста
Виж всички коментари