Трън > Природа > Екология > Тонове злато край Трън

Тонове злато край Трън

10:21 | 9 май 2012

Преди повече от 11 години канадската компания EurOmax Resources Ltd., която притежава концесии за проучване и добив на благородни метали край Трън, официално съобщи, че резултатите от досегашните сондажи са обнадеждаващи.

Край Трън, на 60 км западно от София, са идентифицирани най-малко 7 зони, в които има златни и сребърни залежи, разположени плитко под земната повърхност, според „Дарик финанс“.

Тези зони са групирани в две основни области, наименувани Малкият хълм и Големият хълм. Последните сондажи на Малкия хълм са извадили материал от пласт, разположен на дълбочина 12,8 метра в скалите, като добитият материал е 975 грама сребро от тон руда. Установена е и златна жилка, като сондажите на 20,1 метра дълбочина са извадили 1,25 грама злато на тон.

Още в края на миналата година тогавашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че канадската компания, открила златни залежи в Западните Родопи и край Трън, може да кандидатства за добив на злато, след като преминат законовите процедури за търговско откритие и отдаване на концесия на находищата.

Министерството на икономиката вече е издало удостоверения за географски открития край Ракитово в Западните Родопи и край западната ни граница до Трън, припомня “Класа”. По предварителни данни в Родопите преобладават руди със завишено съдържание на сребро, докато в Трън основно са златни залежи, които могат да се извличат чрез подземен добив. Прогнозният капацитет на трънските находища е за около 100 тона злато, докато при Ракитово очакванията са за добив на 7 т злато и 100 т сребро.

Географските открития са направени от двете дъщерни дружества на канадската компания Trace resources и Euromax services. Първата е проучвала подземните недра в Ракитово, а втората – при Трън. Не е ясно дали двете компании вече са подали заявление за получаване на удостоверение за търговско откритие, чиито процедури продължават от една до три години, поясниха експерти.

Във вчерашното си съобщение до инвеститорите и обществеността от канадската компания уведомяват и за продажбата на дъщерното им предприятие Thrace Resources, което притежава права върху концесии в Брезник и Ракитово, допълват от Дарик. Без да се назовава името на купувача по сделката става ясно, че той е платил $ 3.5 млн. канадски долара, които ще бъдат платими ако се потвърдят хипотезите за залежи от благородни метали там и докладът по оценка на въздействието върху околната среда е положителен за продължаване на проучвателните дейности в района.

* * *

Тези първи опити на глобалистите да унищожат природата на Трънско предизвикаха мощна вълна на негодувание, която кулминира в референдума от 2017 г.

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »