Трън > Народ > Мечтата на Виктор

Мечтата на Виктор

Преди 8 години Румяна Викторова – председател на комисията по образование и култура в Общинския съвет в Трън, – споделя пред БТА за намерението на Общинския съвет на Трън да направи почетен гражданин на града едно 9-годишно момче от САЩ.

Виктор разплака сънародниците ни в целия свят в навечерието на 3 март с песента си “Откъснатите цветя на България”. Момчето тогава спонтанно сподели, че иска да живее в Трън и да дострои къщата, започната от дядо му. Песента на Виктор звучи като своеобразен химн в граничния град.

Кметът на Трън Станислава Алексиева се е свързала с майката на момчето Кристина Велинова, която е емигрант в САЩ от 2001 г. Виктор е роден през 2006 г. в Бруклин. Баща му е от руски произход. При раждането си Виктор получава трънската фамилия на майка си по семейно споразумение, защото фамилията на баща му била непроизносима за американците.

Велинови носят името на прапрадядото Велин – кореняк от село Берайнци и строител. Винаги, когато майката се връщала от САЩ, се отбивала в Трънско. Тя водила и съпруга си там през ваканциите, а по-късно и децата си.

Виктор реагирал много емоционално на разказите за родовата памет. Мечтаел, когато порасне, да се върне в Берайнци, да откупи падналите вече постройки в махалата около къщата на дядо си и да възстанови цялата махала, като там направи база за туристи и постоянно живеещи. Също така мечтаел там да създаде своя ферма и приют за бездомни хора и животни.

Пари за този си проект той иска да спечели като музикант. Сега момчето се обучава да свири на пиано, класическа и електрическа китари, цигулка, създавало свои песни.

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »