Трън > Икономика > Финанси > Данък сгради се вдига на второ четене

Данък сгради се вдига на второ четене

Второто обсъждане на Бюджета за 2024 г. в Комисията по бюджет и финанси на практика се фокусира върху изменеията в данъчните закони и по същество отхвърли предложението на Министерството на финансите общините да актуализират размера на данъчната оценка за сгради, което от своя страна ще доведе до драстично повишение на размера на данък сгради, а от там и на производния от данъчната оценка данък битови отпадъци. Но поради суматохата в залата и нескончаемите спорове членовете на комисията гласуваха тези предложения да останат, т.е. данъкът да се актуализира. С което въпросът трябва да се реши на пленарно заседание.

Гладните ресторантьори получиха едногодишно отлагане на 20-процентовата ставка ДДС и ще продължат да се радват на 9-те си процента. Повсеместното заплащане на сметките с ПОС устройство остава в сферата на фантастиката. Затова пък реални облекчения ще получат големите корпорации, но корпоративният данък за по-малките остава 15% без облекчения.

Туроператорите, а вероятно и хотелиерите, от 1 януари ще трябва да плащат 20% данък върху предоставяните от тях услуги.

С две думи, бардакът и голямата игра на дребни интереси продължава. Развръзката се очаква на второто пленарно четене и гласуване на Закона за Бюджета пред очите на озадачения суверен.

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »