Трън > Народ > История > Из историята на Трън: Вестник “Преглед”

Из историята на Трън: Вестник “Преглед”

На 1 ноември 1899 година излиза първият брой на вестник „Преглед” с редактор-издател доктор Иван Златаров – бивш окръжен управител. Отпечатан е в печатниците на Захари М. Пеев, Тодор Л. Клисаров, Тодор М. Ахтаров и други, но всичките в Трън. Вестник „Преглед” излиза три пъти в месеца на 1-во, 10-то и 20-то число. В Държавен архив-Перник се пазят ксерокопия от 18 броя на вестника.

Вестникът има за цел да разпространява знания по административно право и икономически науки; да хроникира и разглежда въпроси от юридически характер, имащи връзка с администрацията; да показва правата и задълженията на административно-полицейските чиновници и на служителите от общинските и окръжни съвети; да помества закони, правилници, прикази, наредби, инструкции и други и да работи за прокарване належащи и полезни реформи в самоуправлението на общините и окръзите.

Още в първият брой на вестника са публикувани правителствени наредби, повдигнат е въпросът за необходимостта от изготвяне на общински отчети, главните функции на полицията, законността и необходимостта от контестации по изборите и други. В следващите броеве се съобщава за закриване на Трънския окръг, инициативата за построяване на театрално здание и необходимостта от трамвай между Трън-Брезник-Батановци, отцепването на Царибродска околия от Трънски окръг, списък на окръжните управители в Трън от освобождението до 1899 година, издаване позволително за дирене на разни изкопаеми вещества от М-то на търговията и земеделието на господин Георги Т. Пеев, закриване на Грънчарското училище и други. Интерес представлява предложението за преименуване на „този толкова хубав, симпатичен и надарен с швейцарска разкошна природа градец”, който носи „отвратителното” име Трън на „Асенов-град”, разказва главният експерт Румяна Рангелова.

Това, което прави вестника по-различен от другите, е наличието на научен отдел, в който се публикуват по-важни и по-интересни открития на науката в областта на медицина, физика, геология, ботаника, естествена история и други. Някой от тях са актуални и днес, като тази в раздел „Ботаника” за откритата в Арабия „трева за смях”. В статията се казва, че тревата правила така, че и най-сериозните хора да се „изпокъсват” от смях. „…Плачат, смеят се до неимоверност, после се усилва веселостта, танцуват, скачат, пеят, и в продължение на един час време, смехът продължава… Веднага почти заспиват съвършено изнемощени и траянето на съня продължава с часове”. Статията приключва поучително – „Тая тревица… докарва нервни кризи и не трябва да се злоупотребява с нея.”

След като излизат няколко броя от вестника, на 29 ноември 1899 година от Министерството на вътрешните работи е изпратено окръжно до всички окръжни управители с указание да препоръчат вестник „Преглед” на общинските управители, тъй като той се „списва доста добре” и се занимава със службите на административните, окръжни и общински учреждения. Окръжното е подписано лично от министър доктор В. Радославов.

Снимка: Държавен архив-Перник

Автор: Румяна Ангелова
Пълен текст

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »