Трън > Народ > Бит и душевност > Сурва в село Бусинци на 13 януари

Сурва в село Бусинци на 13 януари

Тази събота Бусинска сръчкотилница кани трънчани и гости на общината на Сурва в село Бусинци. За поредна година Стефка Бонева от Сръчкотилницата е инициатор и организатор на трънската детска кукерска група “Преличотине”. Групата се състои от около двадесет деца от две- до дванадесетгодишна възраст, които с желание и радост участват в маскарадните игри с амбицията да възродят традицията в Трънско.

Децата изпълняват кратка хореографична композиция, а костюмите, които носят, са изработени ръчно от родителите им. Всеки от групата “Преличотине” носи гега, гети и помпони като свързващи елементи.

Миналата година малчуганите направиха своят дебют на международния фестивал “Сурва” в Перник, а на игрите “Магията на Сурва” в Земен дори бяха отличени с награда.

В събота, от 17.00 ч., децата, освен че ще дадат началото на маскарадните игри в Трънско, ще направят и генерална репетиция с новата хореография за участието си в “Тайнството на Сурова” – гр. Радомир, 20 януари тази година, както и за “Сурва” в Перник от 26 до 28 януари.

Екипът на Вестник Трън с радост ще се присъедини към малките кукерчета около огъня, за да подрънкаме за здраве и да прогоним злото!

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »