Трън > Природа > Екология > Проверка от РИОСВ-София за незаконното сметище

Проверка от РИОСВ-София за незаконното сметище

В края на миналата година, Мартин Томов, общински къветник при ОбС-Трън, алармира за незаконно сметище на брега на река Ерма в непосредствена близост до пътя към ждрелото на реката, което е най-голямата туристическа забележителност в Трънско. В края на ноември 2023 г. г-н Томов засне с телефона си как служител на Община Трън изсипва на въпросното място боклук и строителни отпадъци със служебния камион. От разследването, което общинският съветник проведе, не стана ясно чие е било нареждането боклуците да бъдат разтоварени именно там, но в крайна сметка шофьорът на камиона бе изпратен в пенсия.

На 22.11.2023 г. Мартин Томов подава сигнал до МОСВ относно незаконното сметище. На 21.12.2023 г. експерти от РИОСВ-София извършват проверка в присъствието на служител на Общината. На място констатират следи от почистваща техника и заравнен и запръстен терен с площ около 300 кв.м., както и нови отпадъци, изхвърлени върху почистения вече терен – празни кашони и плик с битов отпадък. Получават и обяснение от представителя на Община Трън, че сметището е почистено от общински служители в периода 12-14 декември 2023 г. и отпадъците са извозени до Регионално депо за неопасни отпадъци (РДНО) “Тева”, гр. Перник.

Във връзка с направената проверка и констатираните нови отпадъци РИОСВ-София с констативен протокол дават на кмета на Община Трън три предписания – да почисти всички налични отпадъци от проверения участък в землището на гр.Трън; да представи в РИОСВ-София копия от документи, доказващи предаването на почистените отпадъци на РДНО; да предприеме мерки за недопускане на образуване на нерегламентирани сметища по поречието на река Ерма.

С писма от 28.12.23 г. и 03.01.24 г. Община Трън е уведомила РИОСВ-София, че отпадъците са почистени и транспортирани до РДНО-Перник.

Прилагаме ви отговор от МОСВ към г-н Томов, с който той запозна редакционния екип на Вестник Трън и от който става ясно развитието по подадения сигнал.

Остава да видим какви ще бъдат мерките, които ще вземе Община Трън за недопускане образуването на нерегламентирани сметища по поречието на река Ерма, каквото е и последното предписание на експертите.

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »