Трън > Наука > Астрономи откриха най-яркия обект във вселената

Астрономи откриха най-яркия обект във вселената

Не, това не е Борисов, нито дори Пеевски. Най-яркият обект в наблюдаваната вселена е чудовищен квазар, захранван от още по-чудовищна черна дупка, 17 милиарда пъти по-масивна от нашето слънце.

Рекордният квазар свети 500 трилиона пъти по-ярко от Слънцето, споделя в сп. “Нейчър астронъми” екип, ръководен от австралийски учени.

Въртящият се диск около черната дупка на квазара – светещ завихрящ се газ и друга материя от погълнати звезди, е като космическо торнадо.

“Този квазар е най-бурното място във Вселената, което познаваме”, казва водещият автор Крисчън Улф от Австралийския национален университет.

Европейската южна обсерватория забелязва обекта J0529-4351 по време на изследване на небето през 1980 г., като първоначално той е смятан за звезда.

Едва миналата година обектът е идентифициран като квазар – изключително активното и светещо ядро на галактика. Това е потвърдено от наблюдения с телескопи в Австралия и пустинята Атакама в Чили.

Тези по-късни наблюдения и компютърно моделиране установяват, че квазарът поглъща еквивалента на 370 слънца годишно – приблизително по едно на ден. По-нататъшният анализ показва, че масата на черната дупка е 17 до 19 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. Необходими са още наблюдения, за да се разбере скоростта на растежа й.

Квазарът се намира на 12 милиарда светлинни години и съществува от ранните дни на Вселената. Простата аритметика показва, че с тези темпове на поглъщане, към нстоящия момент квазарът би трябвало да е погълнал слънцата на 20 галактики, равни на нашата.

Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »