Трън > Наука > Технологии > Да говориш с България от Трънско през Сърбия

Да говориш с България от Трънско през Сърбия

Прехвърлянето на мобилните оператори от български към сръбски продължава да е проблем за жители и гости на някои части в Трънско.

От години в сянката на обхвата на родните мобилни оператори частично са територии на селата Зелениград, Туроковци, Слишовци, Стрезимировци, Ярловци, Лешниковци и други трънски села, основно в района на Знеполе. Проблемът е в това, че Сърбия е извън Европейския съюз и разговорите до и от западната ни съседка са по-скъпи. Наближавайки районите с липса на обхват или слаб такъв от български оператор, мобилното устройство преминава към сръбски телеком. Не са малко нашенците, които са заплащали големи суми за удоволствието да говорят от Трънско към България през Сърбия, не осъзнавайки, че телефонът им се е превключил към сръбски оператор.

Проверка на Zapadno.com установи, че основните мобилни оператори в България предлагат цени на минута разговор до Сърбия от 69 стотинки до 1 лев и 59 стотинки, но цената варира в зависимост от абонаментния план на абонатите.

Кметският наместник на селата Зелениград, Забел, Ярловци и Лешниковци Екатерина Николова е наясно с проблема и дори се е поинтересувала защо обхватът на българските мобилни оператори се губи. Оказва се, че загубата на обхват идва от планинския релеф на района, който антените трудно покриват изцяло. Решението на проблема със спонтанното превключване от български към сръбски оператор е мобилните устройства да се настройват така, че хората ръчно да избират желана мобилна мрежа, а не автоматично, поясни кметският наместник.

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »