Трън > Народ > Днес е Международният ден на ромите

Днес е Международният ден на ромите

Международният ден на ромите (8 април) се чества ежегодно от ООН и Европейския съюз от 1992 г., когато е предложен от международната организация „Романо юнион“.

Цигани е сборно наименование за около 80 етнически групи, обединени от общ произход и признаване на така наречения „цигански закон“. Всички тези етнически групи са носители на уникално културно наследство, за опазването на което на 8 април 1971 г. в Лондон се провежда Първият ромски конгрес, на който присъстват ромски делегати от тридесет страни. През същата година в английската столица е създаден Международният цигански съюз. Основните резултати от Първия световен цигански конгрес са признаването на ромите като единна нетериториална нация и приемането на циганските национални символи: знамето и химна.

Денят на началото на Първия световен ромски конгрес, денят на самоопределението на нацията, денят на циганското знаме и денят на циганския химн – всичко това с право може да се празнува на 8 април, но Международният съюз на ромите реши да обедини всички тези дати под едно име – „Ден на циганите“.

„Международният ден на циганите“ е събитие не само за самите цигани, но и за почитателите на циганската култура, защото на този ден по целия свят се провеждат всякакви концерти, презентации, фестивали, където всеки може да се потопи в самобитния фолклор на ромите.

Някои цигани имат обичай вечер на „Циганския ден“, в определено време, да носят запалена свещ по улицата.

Честит празник, съотечественици!

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »