Трън > Икономика > Технологии > Реконструкция на високоволтов далекопровод “Ерма”

Реконструкция на високоволтов далекопровод “Ерма”

С българската пословица “Трай, бабо, за хубост” може накратко да се опише ситуацията в Трънско. Тя е свързана със спирания на електрозахранването, които опъват нервите на живеещи на територията на община Трън.

От няколко месеца на територията на община Трън се осъществяват прекъсвания на електрозахранването. Това създава дискомфорт на живеещи в пограничната община, тъй като спиранията продължават по повече от няколко часа на ден. Така хладилници и фризери на хората, които са ги заредили с хранителни продукти, се размразяват и храната се разваля.

“Токът ту спира, ту идва. Никой нищо не ти казва”, жалва се кмет на част от засегнатите трънски села. Спиранията на електрозахранването оказват влияние и на часовниците за включване на уличното осветление в населените места. След дълго спиране на електричеството часовникът сменя режима, на който е настроен да включва лампите, и вечерно време осветлението в селата не се включва. Налага се ръчно да бъдат оправени часовниците, за да може, когато се стъмни, уличното осветление отново да свети, поясни друг кмет от малко населено място в Трънско.

От миналата година се извършва реконструкция на въздушна линия 110 киловолта “Ерма”, която преминава през част от Брезнишко и Трънско. Електропроводът е въведен в експлоатация през 1951 година. На територията на община Брезник новото трасе на електропровода преминава през землищата на град Брезник и селата Видрица, Конска и Ребро. През община Трън трасето преминава през землищата на град Трън и селата Неделково, Лялинци, Парамун, Мракетинци, Филиповци, Ездимирци, Глоговица, Туроковци, Забел, Ярловци, Главановци, Насалевци, Цегриловци, Слишовци, Стрезимировци и Джинчовци. Въздушната линия е собственост на държавния “Електроенергиен системен оператор”.

Прекъсванията на електрозахранването са свързани с реконструкцията на въздушната линия “Ерма”. Абонатите на “Електрохолд” в Трънско могат да се информират за настоящи и предстоящи прекъсвания по населени места чрез сайта на дружеството “Електроразпределителни мрежи Запад”.

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »