Трън > Общество > Народовластие > Ползването на беседки и барбекюта на Ждрелото на река Ерма ще се заплаща

Ползването на беседки и барбекюта на Ждрелото на река Ерма ще се заплаща

Вчера изтече 14-дневният срок, до който всеки, който желаеше можеше да подаде писмени предложения, възражения и становища относно изготвения проект на решение за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

През месец март тази година в Трън се е състояла неформална среща между представители на местната власт на Трън и туристическа организация. На нея е било предложено паркирането край Ждрелото на река Ерма да бъде платено, а не както досега – безплатно.

На въпрос на вестник “Съперник” кое налага актуализирането на тази Наредба, председателят на Общинския съвет на Трън Бойчо Харалампиев поясни: “С тази Наредба въвеждаме такси за ползването на съоръжения в района на Ждрелото, върху общинска земя, което досега не сме правили. Освен това, актуализираме цените на някои административни услуги и такси, които не са коригирани отдавна и бяха много ниски.”

По-рано днес в заседателната зала на Община Трън се е провело общественото обсъждане на проекта на решение за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. На обсъждането са присъствали кметът на община Трън, заместник-кметът, председателят на Общински съвет-Трън, служители на общинската администрация и общински съветници. Пред присъстващите е отчетено, че срокът на публичното обсъждане е бил съкратен от 30 на 14 дни, с цел осигуряване на адекватно и своевременно предоставяне на нови и по-качествени административни услуги, постигане на по-голяма справедливост при определяне и заплащане на такси и намаляване на отрязъкът от време, през който биха действали местни норми, различни от националното законодателство. В указания 14-дневен срок не са постъпили предложения и становища от граждани и юридически лица в Центъра за административно обслужване на Община Трън. На електронната поща на администрацията са постъпили 4 становища по предложения проект за изменение и допълнение на Наредбата, уточняват от Община Трън.

Според подготвяните промени в документа цената за вход и беседа в музеите в селата Бусинци и Студен извор за деца се намалява с 1 лев и от 3 лева досега ще стане 2 лева. Възрастните ще продължат да заплащат по 4 лева при посещението на тези обекти. Намаление има и за групите с ученици над 15 лица и от 2 лева билетът се намалява на 1 лев. Групите с възрастни, които наброяват над 15 лица, ще заплащат входна такса 3 лева. Цената за посещение на семейство, независимо от броя на децата, ще остане 8 лева.

Въвеждат се цени на туристически информационен център “Ждрелото”, който е изграден непосредствено до природната забележителност. Досега ползването на беседките и барбекютата беше безплатно, но след приемане на Наредбата за ползване на 1 брой беседка с бюрбекю в парк за отдих „Ждрелото“ ще се заплаща по 15 лева на ден за времето от 10:00 до 18:00 часа.

Искането за въвеждане на платено паркиране край Ждрелото на река Ерма няма да се осъществи на този етап. На общественото обсъждане днес кметът на община Трън Цветислава Цветкова е обяснила, че към настоящия момент не може да се предложи такса за паркинг на Ждрелото поради липсата на обособен общински такъв. Изпратено е писмо да Агенция „Митници“ с искане терен, който е държавна собственост, да бъде обособен за паркинг.

В проекта за решение за изменение на Наредбата се прави допълнение, свързано с платено паркиране на паркинга край скалния параклис “Света Петка” в трънския квартал “Баринци”. Досега паркирането на паркинга беше безплатно, но след приемане решение за изменение на Наредбата ще се въведат два вида такси за ползване на паркинг при параклиса. Едната е за автобуси, които за паркиране ще трябва да заплащат 50 лева за 2 часа, а другата е за микробус, който за паркинг за същото време ще дължи 25 лева.

На 25 април Общински съвет-Трън ще заседава. Тогава се очаква да бъде прието решението за изменение  и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »