Трън > Народ > Бит и душевност > Близо 130 самодейци се изявиха в името на Гюрга Пинджурова

Близо 130 самодейци се изявиха в името на Гюрга Пинджурова

Близо 130 самодейци от читалища в община Брезник и читалището в град Трън се изявиха на музикалния празник “С песните на Гюрга Пинджурова”. Празникът се проведе пред народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън и събра близо 240 танцьори, певци и разказвачи от областите Перник, Благоевград и София, предаде репортер на Zapadno.com.

Половината от участниците бяха самодейци от читалищата в град Трън, град Брезник и брезнишкото село Долна Секирна. Около 130 любители на танца, песните и хумора от двете общини се изявиха пред трънчани и гости на града край границата със Сърбия. Събитието започна с поднасяне на цвета на паметника на именитата народна и оперна певица Гюрга Пинджурова.

В ранния следобед от сцената се изяви певицата Яна Кирилова от народно читалище “Иво Войвода-1928” в село Долна Секирна. Тя изпя песните “Омиле ми, Ягодо” и “Юнак Георги”.

Около 15 часа на откритата сцена се представиха състави към народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”. Първи бяха певците от детската фолклорна певческа група, които изпяха “Шарена гайда”, “Попой ми Янке” и “Леле, Райне”. След тях се изявиха детска група за народни танци с хореограф Ани Станимирова, които показаха танц “Лудо младо”. Клуб за народни танци “Трънски ритми” с хореограф Емилия Миланова се представи със “Сворнато хоро” и “Копче”. Най-малкият участник в празника – 7-годишната Пресияна-Никол Николова получи специална грамота.

Танцов клуб “Зора” към читалището в Трън и танцов клуб “Зора” от Перник с ръководител Пламен Маринов се изявиха с 6 хороводни танца, сред които “Лудо копано”, “Ситно влашко” и други.

В късния следобед с около 30-минутна програма се представиха състави и изпълнители към народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник. Детската певческа група с ръководител Милена Цветанова изпя “Гюл девойкя”. С песни се представиха и певиците Василена Методиева и Цветелина Иванова. С граовски песни публиката беше зарадвана от Васил Андреев. Младият разказвач Николай Петров разсмя присъстващите с хумор от Граово и Трънско. Детският танцов състав и младежкият танцов състав с хореограф Милена Иванова-Борисова се представиха с няколко танца. Танцов клуб “Калина” с хореограф Милена Иванова-Борисова също показа уменията си пред публиката. Гвоздеят в програмата на брезнишкото читалище беше финален общ танц, който завърши с оформянето на цветовете на българското знаме.

В края на програмата народната певица от ансамбъл “Пирин” Димана Боянова изпя фолклорни песни за общо хоро, което участници и зрители извиха на площада.

На всеки участник или състав беше връчена грамота от името на кмета на община Трън Цветислава Цветкова и с лика на Гюрга Пинджурова. VIII-мият празник “С песните на Гюрга Пинджурова” се организира от Община Трън и народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, а водещ на програмата човекът на културата в област Перник Иванка Василева.

Разгледайте снимки от участието на самодейци към читалищата в Брезнишко и Трън на VIII-ия празник “С песните на Гюрга Пинджурова”:

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »