Трън > Народ > Бит и душевност > Певицата от Долна Секирна Яна Кирилова с трънска носия

Певицата от Долна Секирна Яна Кирилова с трънска носия

Новото си облекло за участия по фестивали и празници показа певицата от народно читалище “Иво Войвода-1928” в брезнишкото село Долна Секирна Яна Кирилова. Премяната беше показана по време на участието и на празника “С песните на Гюрга Пинджурова” в град Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Манофилът е с характерни шевици от Трънския край и е дарение от Евлоги Бонев, който има родословни корени от Брезнишко и Трънско. Той е човекът, който дарява за хората, културата и духовния живот в село Долна Секирна.

Певицата Яна Кирилова умишлено е избрала празника за Гюрга Пинджурова в Трън за първо събитие, на което да се изяви с трънската носия. Тя ще редува носиите. За последните 2 години, откакто е част от дейността на читалищет в Долна Секирна е установила, че публиката обича фолклорните песни с повече динамичност.

Как певицата на изглежда на сцена с новата носия, може да видите в публикацията: Близо 130 самодейци от Брезнишко и Трънско се изявиха в името на Гюрга Пинджурова – СНИМКИ. На 1 май Яна Кирилова ще участва в конкурса за традиционно песенно и музикално творчество „Гласове и мелодии от Пернишко“, който ще се проведе на пернишката крепост “Кракра”.

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »