Трън > Народ > Личности > Лиляна Галевска е почетена от президента

Лиляна Галевска е почетена от президента

Отдадените на високите творчески стандарти и родните художествени традиции български творци са пример и неделима част от духовната мощ на България. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 по удостояване с Почетния знак на президента на предложените от инициативни комитети народни певици Калинка Згурова от Странджанската фолклорна област и Лиляна Галевска от Шопската фолклорна област, музиканта и композитор Константин Цеков, хореографа Анатолий Клочков и читалищните деятели Денка Евстатиева и Анита Тарасевич, съобщиха от пресцентъра на президентството.

В приветствието си към отличените държавният глава посочи, че те са безспорни авторитети и достоен пример за следване в своите поприща на музикалното, певческото, танцовото изкуство и читалищното дело. „Вие олицетворявате потенциала на България и това, което можем да постигнем, когато се посветим на отговорната мисия да градим духовност и да утвърждаваме авторитета на Родината далеч отвъд нейните предели“, заяви държавният глава. Той открои приноса на удостоените с Почетния знак на президента към съхраняването на родните традиции и културната ни идентичност и предаването ѝ на младите поколения. „Обединили воля, интелект и талант, вие вдъхновявате и водите с личен пример“, добави президентът.

Калинка Згурова и Лиляна Галевска бяха удостоени с Почетния знак на президента за значимия си принос, цялостно творчество и активност в съхраняването на певческата традиция и народните песни от Странджанската фолклорна област и от Шопската фолклорна област, както и за ролята им в развитието и утвърждаването на стойността на културното наследство на България.

Певицата Лиляна Галевска има родословни корени в трънското село Врабча, откъдето е нейната майка – Ика Стоянова. През 2018 година Лиляна Галевска бе удостоена със званието “Почетен гражданин на град Трън”. Тя е солистка на ансамбъл “Филип Кутев” и квартет “Славей”.

През 2023 година певицата отбеляза 50 години на сцена.

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »