Трън > Народ > Какво мислят хората в Трън за евродепутатите в Брюксел

Какво мислят хората в Трън за евродепутатите в Брюксел

Трън за евродепутатите

Седмица преди изборите репортер на bTV провери дали думите и идеите на тези, които се борят за място в Европейския парламент, са стигнали до избирателите.

Какво мисли Трън за Брюксел?

720 евродепутати, които си назначават средно по двама сътрудника, чиито заплати също идват от европейския данъкоплатец. Или около 2100 души без администрацията – точно колкото е населението на българския град Трън.

Оказа се трудно в Трън да срещнеш човек, който знае какво е Европейски парламент.

Има обаче един човек – Архангел Коцев-Коцо, който знае каква е функцията на Европейския парламент, но не вижда връзка между своя живот и работата на евродепутатите. Казва, че няма да гласува за евродепутати, а само за нашия парламент.

Архангел разказва, че няма как хората в Трън да знаят каква е ролята на Европарламента и евродепутатите, защото никой не го обяснява, а кампанията е изключително вяла. Единственото, което знаят за тях, е, че получават големи заплати.

По-възрастните хора, особено в места като Трън, трудно намират връзка между своя живот и Европейския съюз. До тях достига предимно антиевропейска информация, а успешни усилия на уж проевропейските партии да ги информират няма.

Само на 70 км от Трън, но сякаш в друга страна – в София, срещаме напълно различни настроения. 21-годишната Ивана Николова учи в чужбина, но смята да се върне да живее в България.

„Ще гласувам. За мен е много важно България като страна да изразява позицията си за неща, които са важни за нас, тъй като сме в Европа и ЕС и е много важно хората, които са в Европарламента, да слушат българите, те какво искат. Тъй като знам, че напоследък това не се чувства често“, казва Ивана.

Бъдещето на България и бъдещето на Европа засягат него и децата му, смята и Данаил Христов от София.

„Ще гласувам, защото искам промяна, искам по-добро бъдеще за децата ми“, споделя той.    

Данаил все още вярва, че Европейският съюз – и конкретно Европейският парламент, може да “помага на българите за борбата с корупцията в държавата”. 

Хората в София повече припознават дневния ред на Европа и вярват, че това, което се случва в света и в Европа, определя бъдещето ни. Не така обаче мислят в Трън.

По-бедните и по-възрастни хора в провинцията не виждат връзка между своя живот, например в Трън, и решенията на Европарламента в Страсбург, въпреки че децата им са в Европа или в София.

На фона на липса на информираност за Европа “антиевропейската дезинформация” в малките населени места е пуснала дълбоки корени, заключава репортерът – специалист по европейска дезинформация на bTV, вместо да види истинската причина за евроскептицизма в обезлюдяването на българските села и икономическата разруха, царяща в повечето ни провинциални градове.

Пълен текст: Прочетете
Автор: Стоян Георгиев

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »