Трън > Народ > Личности > Бивш прокурор в Трън: Районът изостава икономически

Бивш прокурор в Трън: Районът изостава икономически

Бившият районен прокурор на Трън Радка Петрова си спомни с носталгия за времето, когато е работила в пограничната община. През 2023 година тя е дарила за съхранение в Държавен архив-Перник свои лични записки от работата и като прокурор в Трън.

На 10 юни Радка Петрова бе сред наградените дарители на Държавен архив-Перник за 2023 година. Награждаването беше част от церемония по отбелязването на Международния ден на архивите. Радка Петрова е работила като прокурор, висш магистрат, член на Висшия съдебен съвет, носител на почетни знаци и отличия на Съюза на юристите, ВСС и Главна прокуратура на Република България. Наградата и от Държавен архив-Перник бе връчена за дарени документи и регистриран нов личен фонд. Постъплението съдържа изготвени лично родословия на рода и от село Планиница и от село Ярджиловци и документи от дейността и в районните прокуратури в Трън и Перник, като ръководител на Окръжна прокуратура-Перник и прокурор във Върховна административна прокуратура и член на Висшия съдебен съвет.

Сред дарените за държавно съхранение документи са и записки от дейността ѝ като прокурор в Районна прокуратура-Трън в перода 1981 – 1983 година. “И до днес съм запазила контакти с хора от Трън. Трънчани са съхранили българското в себе си. Може би защото са близко до Западните покрайнини. Изстрадали покрай войните. Един истински български град”, каза Радка Петрова.

Бившият прокурор в Трън отбеляза, че и в миналото, и в наши дни престъпността в този край на България не е голяма и е изразена предимно в джебчийски кражби и разбивания на вили. Това, което се е променило през десетилетията, е икономическото развитие на Трън – и от проспериращо в миналото сега такова липсва, смята експрокурорът.

Снимка: Zapadno.com – архив

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор
Източник: Държавен архив

Рубрика:
Споделете