Трън > Икономика > Взрив в завода за целулоза край Свищов

Взрив в завода за целулоза край Свищов

За взрив в завода за целулоза край Свищов съобщават от МВР.

Инцидентът е станал около 11:00 ч. в понеделник. По неофициални данни се е получила химична реакция в производствен цех и е последвала експлозия. Възникнал е и пожар. 

По първоначална информация двама служители на ведомствената пожарна служба са с наранявания. Пострадали работници няма. 

Към момента няма данни за опасност от замърсяване на въздуха.

„Към 11:00 часа днес е постъпил сигнал за инцидент в производствен цех в Свищов. Според първоначалните данни при товаро-разтоварна дейност е възникнал пожар, който към момента е напълно овладян от отзовалите се на място пожарникари.

Всички работници са изведени невредими от производствената база, двама служители на ведомствената пожарна са с наранявания”, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. „Към момента няма данни за екологично замърсяване в района. Ще бъде изпратена подвижна станция, която да измерва качеството на въздуха”, заяви още Калин Стоянов.

Той е транспортиран в болница. На другите двама е оказана медицинска помощ на място, каза кметът. „Преди половин час ме уведомиха, че в склада за натриев хлорат е възникнал пожар, след това експлозия. Цялата сграда е в стъкла“, допълни той.

Сигналът за инцидента е постъпил към 11 часа в производствен цех в Свищов. На място са изпратени екипи на пожарната.

„Четири екипа на ведомствената пожарна на Свилоза и на градската пожарна са там, пожарът е локализиран, но в момента охлаждат други цистерни с химически вещества, тъй като високата температура има вероятност да създаде беля. Към този момент ситуацията е овладяна, пристигат екипите от Велико Търново“, каза още Генчо Генчев.

Първоначално от МВР съобщиха, че пострадали работници няма и всички служители са изведени невредими от цеха.

По-късно обаче вътрешният министър Калин Стоянов каза, че двама души от ведомствената пожарна на завода са леко пострадали.

„По първоначални данни инцидентът е възникнал при товаро-разтоварна дейност на натриев хлорат, който е лесно запалим. Двамата пожарникари от ведомствената пожарна са пострадали, след като вследствие на взрива върху тях са паднали счупени стъкла. Няма опасност за живота им“, допълни Стоянов.

Рубрика:
Източник:
Споделете