Трън > Икономика > Финанси > Финансовата подкрепа по линията на МИГ върви и без Трънско

Финансовата подкрепа по линията на МИГ върви и без Трънско

В началото на месец август отворените процедури за финансова подкрепа по линия на Местните инициативни групи (МИГ) са 18. 

По програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.) част от мерките, по които може да се кандидатства, са “Инвестиции в преработка / маркетинг на селскостопански продукти”; “Подпомагане за залесяване и създаване на горски масиви”; “Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства”; “Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности”; „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и на културното и природното наследство на селата. Съхраняване, развитие и валоризиране на специфичната местна идентичност и местната култура”.

До 11 октомври може да се кандидатства и по “Целеви прием за инвестиции и дейности, осигуряващи опазване на компонентите на околната среда, включително ВЕИ“ по подмярка 4.2. Предстои също целеви прием по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР с акцент върху напояването.

Община Трън и трънчани няма да имат възможност да се възползват от финансова подкрепа по линия на МИГ, тъй като не сме част от нито една местна инициативна група.

Преди една година Сдружение “България за Трънско” отправи официално запитване до Кмета на община Трън в опит да разбере защо не се възползваме от предоставената възможност. Официалният отговор гласи, че “въпросът в заявлението не очертава като предмет обществена информация. С него се търси по-скоро мнение от Община Трън по поставения въпрос и се цели извършване на своеобразен контрол върху изпълнението на правомощията на общинската администрация.”

Както и да тълкуваме този отговор, факт е, че към днешна дата Трънско не участва в МИГ и трънчани няма как да получат финансиране по тази линия, без значение колко големи са ползите.

Рубрика:
Споделете