Трън > Народ > Бит и душевност > Фермер в Трънско възнамерява да ремонтира коритата за напояване на животни в махалата в село Ездимирци

Фермер в Трънско възнамерява да ремонтира коритата за напояване на животни в махалата в село Ездимирци

Животновъдът и земеделец Стефан Йорданов от трънското село Ездимирци възнамерява да ремонтира старите корита за напояване на животни в населеното място, предаде репортер на Zapadno.com.

Идеята на фермера е през следващата година да ремонтира счупените и напукани бетонни корита в махала “Стубол” в селото. Те се намират край каптажа и чешмата, от която местните хора разчитат на вода. През селото не протича река и животните на Стефан Йорданов също разчитат на водата от този каптаж.

Наскоро чучурът на чешмата, която пълни с вода коритата, беше счупен. Гергана Георгиева от Ездимирци сигнализира до Zapadno.com за възникналия проблем. Появиха се съмнения, че проблемът с чучура е свързан с пасящите наблизо крави на Стефан Йорданов. В същото време съоръжения на детската площадка в махалата пък бяха разпръснати или счупени. В своя защита фермерът отговори, че не всички крави, които ходят в населеното място, са негови.

Оказва се, че чучурът на чешмата за пълнене на коритата не е счупен, а е паднал. Това демонстрира пред репортер на Zapadno.com Стефан Йорданов. Другата чешма, която се намира на десетина метра по-надолу пък служи за пълнене на вода от хората, което означава, че дори при паднал чучур, местните е имало откъде да се снабдяват с вода. “Едното е преливник и захранва коритата, от които животните пият вода. Като се пусне чешмата, където хората си точат, водата на преливника спира. И с нищо не се влияе на другата чешма, която се ползва от хората. На преливника почти винаги има вода. Те коритата са и за това. Това е единствената чешма, на която животните могат да пият вода. Други чешми в селото няма”, каза Стефан Йорданов. Неговите съмнения са, че багер, от който си личат следи в калта покрай коритата, е бутнал чучура. По отношение на животните си той каза, че са законни, социални и кротки. “Лесно се допускат до тях да им се видят марките. Има и други животни…”, каза още Стефан Йорданов. Фермерът си обяснява случая с чучура на коритата с това, че някой иска да няма откъде животните му да пият вода. “На практика така се създава по-голям проблем, защото животните са свикнали и като дойдат да пият вода и като няма вода обикалят наоколо да търсят”, каза още Стефан Йорданов.

Фермерът смята през пролетта на следващата година да ремонтира коритата, които са изградени преди десетилетия.

Пълен текст: Прочети
Автор: Редактор

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »