Трън > Природа > Туризъм > За работното време на туристическите и спортни обекти в Трънско

За работното време на туристическите и спортни обекти в Трънско

Със заповед на кмета на Трън от ноември месец 2023 г. работното време на ТИЦ и туристическите обекти в Трън и Трънско се определя от 9:30 до 18 часа.

На 20 април, събота, организирана група от 37 туристи от Варна, обикаляща национални туристически обекти в Югозападна България, в 17:08 ч. е неприятно изненадана от липсата на уредник, съотв. отговорник за параклиса на Св. Петка в Трън, който да им отвори параклиса за организирано посещение.

Екскурзоводката на групата споделя следното във ФБ групата “Трън и Трънско”:

“- Срам ме е, че съм от Трън – каза жител на Трън, когато днес си тръгнах отвратена и омерзена от случката, която ми се случи в град Трън.

В 17.08 минути спрях с автобус с група с 37 човека пред скален параклис “Света Петка”. На улицата имаше трима мъже, които ми казаха:

– О, тя жената си тръгна. Заключено е.

По-долу в екранни снимки ще приложа хронологията на моите обаждания. Все още съм потресена и разстроена и се опитвам да си събера мислите, както и да си обясня що за хора работят в администрацията на този град и не само в администрацията. Какъв човек назначават да работи на свято място, с какви помисли този човек работи и какво е работното време на въпросния обект.

Звъннах на интернет-портал на град Трън, който намерих в Интернет. Мъжки глас любезно обясни, че работното време е приключило в 17.00 и Магдалена, която отговаря за параклиса “Света Петка”, се е прибрала. Любезно обясних на свой ред, че групата идва от Добрич и Варна, че сме готови да платим, ако трябва, но хората пътуват от 04.00 сутринта, не са спали и, ако може, да се отвори параклисът.

Той отвърна:

– Ще ви дам телефонен номер.

Даде ми номер, на който никой не отговаряше.

Звъннах втори път и отговорът беше:

– Няма да отвори! Говорих с нея.

Казах, че хората са готови да отидем с автобуса до тях, да я вземем и да я върнем. Той отвърна:

– Момент, ще звънна на кмета.

Звъннах трети път:

– Съжалявам – отвърна той. – Няма да стане, говорих и с кмета.

В 17:26 си тръгнах с хората, а те направиха снимки на параклиса отдолу. В автобуса всички се умълчаха и настъпи гробна тишина.

Вечерта в Кюстендил изнамерих тел. номер на г-жа Цветкова, с която проведох два разговора. И тя ми каза:

– На мен никой не ми се е обаждал. Ще звънна на Магдалена.

При втория ми разговор ми каза:

– Магдалена ми каза, че и на нея никой не ѝ се е обаждал.

Накрая забравих да спомена, че звънях и на йеромонах Спиридон, чийто номер беше на вратата на църквата. Той ми каза:

– Тя си е тръгнала, работи до 17:00, едва ли ще отвори, елате утре.

Драги трънчани, вашият град е наистина е бодлив. При този прием не бих дошла отново.

В цялата история някой не казва истината. Питам се кой е този човек.

Накрая ми се ще да упомена и екопътеката “Ждрелото на река Ерма”. Стълбите до паянтовия мост са в окаяно състояние, както и самият килнат на една страна мост. По “стълбите” след моста една от моите туристки пълзя. Идентична беше ситуацията със стъпалцата към Църквището.

Това е от мен. Може би ще постна това излияние и в личния ми профил, където ще го видят доста хора.

И да кажа последно: Магдалена не отвори параклиса, но отвориха продавачите на магнити. В миг до автобуса спряха две коли, багажниците се отвориха и магнитите се наизвадиха.”

* * *

Коментарите към това душевно “излияние” – в типичния за Фейсбук етос – обхващат целия спектър на емоционални реакции – от “Разпни го” за носителя на potestas clavium, който удобно не е разбрал, че работното му време е до 18 часа, до “некомпетентен гид” и “некадърник”, който не се е осведомил предварително за работното време на параклиса. А опитът на един от общинските съветници да провокира личен разговор с екскурзовода бе веднага интерпретиран като опортюнизъм с цел “извличане на политически дивиденти”.

Ако оставим настрана необоснованите обвинения и едностранчиви тълкувания, фактите около прословутия “спасител” на Трън и Трънско, т.е. промотирането на Трън като желана туристическа дестинация и реалното състояние на туристическите обекти в случая са следните:

  1. Разпореденото и подписано от служителите на ТИЦ работно време е от 9:30 до 18 часа в дните от сряда до неделя. Ако някой реши да дойде в понеделник и вторник, ще бъде неприятно изненадан от липсата на общински служители, които и Господ не може да накара да работят в почивните си дни.
  2. Както се оказва, служителите напускат работното си място по-рано, но за сметка на това идват по-късно. А понякога и изобщо не идват – какъвто е случаят с фитнес залата в гр. Трън. В събота и неделя не може да се спортува, а в делнични дни отговорничката е често в отпуск по уважителни причини. Причината не е субективна, а организационна – по-точно, липсата на рационален мениджмънт на обекта. Не е достатъчно да назначиш човек и да очакваш, че той ще работи по 12 часа на ден в делник и празник.
  3. Липсва последователна и прозрачна политика за управление на посещаваните общински обекти – както туристически, така и спортни. Възможните решения са отдаване под наем, концесиониране или самофинансиране на уредниците чрез отчисления от събираните такси.
  4. Предложението за събиране на такси за паркиране и посещение на музеите в Трънско, което ще се приеме на следващото заседание на Общинския съвет, е нож с две остриета. Вместо да привлече туристи, то може да пропъди и малкото желаещи да пълзят на колене по паянтовите стъпала и дървени мостчета в Ждрелото, или да се изръсят 20 лв за ползване на безплатните досега беседки и барбекюта, плюс такса паркинг и входен билет. А автобусите с организирани туристи трябва да плащат и 50 лв за паркинг не само на ждрелото, но и за параклиса.
  5. Свободният пазар е изграден върху принципа за съответствие между предлагане и търсене. Хората търсят качествени туристически услуги и са готови да плащат за тях. Но никой няма да плати за съмнителната услуга да му падне камък върху главата, за което предупреждава неграмотно написаната табела в Ждрелото. Или пък да цопне в Ерма. И в двата случая наличието на застраховка живот е conditio sine qua non.
Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Забележки по текста
Виж всички коментари
trackback

[…] се в почивните дни дискусия около работното време на туристическите обекти на територията на Трънско […]

Превод »