Трън > Народ > Религия > Днес празнуваме Йордановден, честито!

Днес празнуваме Йордановден, честито!

Богоявление е!

Йордановден е един от най-големите християнски празници в българския календар. На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан. Българинът вярва, че – както тогава – небето се отваря и Господ изпълнява желания.

Според народната традиция с осветената вода се ръси домът, дворът, хамбарите и домовете и оборите с животни, за да бъдат здрави и “осветени” през годината. Всеки член на семейството пък бива поръсен със светена вода – също за здраве. На много места има и традиция свещениците да минават през домовете на хората и да ръсят със светена вода за здраве и освещаване. Пак народна традиция е момите да измиват с вода лицата си, за да са бели и румени лицата им. На реката се носят части от ралото, които се топят, за да е бяло житото, а три трески от бъдника се хвърлят в реката, за да изтече всяко зло. Със светената вода пък се замесва пита, от водата се слага и във виното и зелевия сок с вярвата, че няма да се развалят. В някои краища на страната, след като се върнат от църква, хората слагат брадва с острието нагоре, като всеки я прескача, за да се спрат болестите и всяко зло.

Има вярване, че ако на този ден замръзне китката, с която ръси светена вода свещеникът, то годината ще бъде здрава и плодотворна, ако пък на самия ден е топло – житото ще бъде гъсто, а ако и в дните преди празника е меко времето, то годината няма да е хубава. Вярва се също, че ако на този ден духа вятър, цялата година ще бъде ветровита.

Днес празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богомил, Божана, Богдана…

Да са живи и здрави!

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »