Трън > Природа > Екология > Отбелязваме подобрение при сметосъбирането

Отбелязваме подобрение при сметосъбирането

На 28 декември 2023г. Вестник Трън излъчи на живо през фейсбук страницата си заседанието на комисиите при Общински съвет Трън. Една от обсъжданите точки беше тази за сметосъбирането и ТБО (такса битов отпадък). Общинските съветници и Кметът на общината се впуснаха в разгорещена дискусия по темата. Кметът – Цв. Цветкова излезе с предложение таксата да не се повишава, за да се запазят по този начин интересите на гражданите. План-сметката за необходимите разходи за сметосъбирането ни показва, че има дефицит при крайните изчисления и приходите от ТБО не са достатъчни, за да покрият разходите, но предложението на Кмета е тази разлика да се компенсира от друг приход в общинския бюджет.

От обсъждането разбираме, че за адекватни изчисления при определяне на таксата на общините е необходим софтуер, който да изчисли количеството генериран отпадък на лице от домакинството, т.е. всеки да плаща колкото боклук си направи. Това би могло да се случи най-рано през 2025 г., поясни С. Алексиева – секретар на Община Трън.

В крайна сметка предложението да не се увеличава таксата за битови отпадъци бе прието с единодушие.

С началото на новия мандат на Кмета и Общинския съвет наши читатели отбелязват леко подобрение при извозването на боклука в града и селата, което е добре и в интерес на населението.

Предлагаме ви да се запознаете с приложение 2 от План-сметката за ТБО, в което е описана честотата на сметосъбирането по населените места.

Powered By EmbedPress

Напомняме също, че сигнали за нередности може да подавате по имейла на общината, в писмен вид, лично, в пощенската кутия пред портиерната в Общината и чрез нашата платформа за подаване на сигнали.

Скромното мнение на редакционния екип на Вестник Трън е, че управата трябва да се ориентира и към разяснителна кампания за това, кое е редно да изхвърляме в съдовете за сметосъбиране и кое не е, както и да ориентира населението към разделно събиране и рециклиране. Често в контейнерите по селата и града могат да се видят шума, трева и коренища от зеленчуци, които лесно могат да бъдат компостирани. Откриваме още хартия/кашони, които могат да се предават на вторични суровини, а наличието на строителни отпадъци в кофите за битов боклук ще оставим без коментар.

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
Забележки по текста
Виж всички коментари
Kugelblitz
Kugelblitz
4 месеца минаха

Интересно тия 15-километрови маршрути за гр.Трън покриват ли всички контейнери, или имаме различни маршрути, които обхващат различни улици и кофи? Практиката на сметосъбирането около стадиона например е веднъж на 3 седмици, а не два пъти седмично, както би могло да се очаква от обявената схема и от графика, залепен на вратата на Общината.

Превод »