Трън > Народ > Бит и душевност > “Преличотине” дефилират в Радомир

“Преличотине” дефилират в Радомир

Общинският маскараден празник „Тайнството на Сурва” ще се проведе в Радомир тази събота (20 януари). Очаква се в него да участват 18 сурвакарски групи, съобщават от общината.

Празникът се провежда за 21-ви пореден път и по традиция предшества Международния фестивал на маскарадните игри в Перник. Наред със сурвакарските групи от Перник, Радомир, Петрич, във фестивала ще вземе участие и трънската детска сурвакарска група “Преличотине”.

Тази година малките трънчанчета под ръководството на Стефка Бонева-Дуцова и Александър Дуцов представят нова хореография, в която се разказва за появата на първия сурвакар. Той получава звънците си от ковач, който научил от самодивите тайнствената песен за прогонване на злото и я вградил с чука си във вълшебния звук на звънците.

Преличотинките направиха своята генерална репетиция на 13 януари, миналата събота, в село Бусинци, където дефилираха на площада и прогониха лошотията, огласявайки селото със звънците си.

С тази хореография “Преличотине” ще открият за втора поредна година “Сурвакариада”, част от Международния фестивал “Сурва-2024”, в Перник на 26 януари (петък). На 3 февруари (събота) ще дефилират на площада в Трън заедно с гостуващи групи от други общини в трънския маскараден фестивал под наслов “Да възродим традицията”, чието начало бе дадено преди четири години от Стефка Бонева-Дуцова и Галина Илиева, с подкрепата на Община Трън, читалище “Гюрга Пинджурова 1895” и трънските дечица с родителите им.

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »