Трън > Природа > Бъдете внимателни с дивите животни!

Бъдете внимателни с дивите животни!

С ранното настъпване на пролетта тази година започна по-рано и размножителният сезон за дивите животни и птици. Членове на местните ловни дружинки отправят апел за внимателно и разумно отношение към обитателите на дивата природа, с които споделяме гори, поля и планини.

През пролетта често можем да се натъкнем на снимки на диви животни и птици из социалните мрежи, които потребителите качват по време на разходките си сред природата. Важно е да знаем, че не бива да притесняваме обитателите на дивата природа и е добре да спазваме здравословна дистанция. Не бива да галим, гушкаме, взимаме бебета животни!

Трънски ловци съобщават за намерени малки на дива свиня, които са погрешно сметнати за изоставени. Дивите животни понякога се отдалечават от малките си, докато търсят храна. Възможно е някое бебе да изостане от стадото, но обикновено майката се връща да го вземе. Много важно в такива случаи е да не докосваме животното. Всяка следа или миризма, оставена от човека, може да стане причина малкото да бъде изоставено или дори убито от родителите си.

Организации, занимаващи се с опазването на дивата природа ни изброяват различни случаи, при които можем да нараним животните и е добре да ги избягваме:

  • При близък контакт на човек с диво животно, то може да стане по-уязвимо за хищници, тъй като е разсеяно от човешкото присъствие или е придобило човешка миризма;
  • При човешко присъствие, което притеснява дивите животни може да се стигне до принудително изоставяне на гнезда и/или леговища, както и напускане на територия, в която има достатъчно храна и заселването на друга, което намалява шансовете за оцеляване;
  • Когато се оставя храна в близост до пътища, което увеличава шансовете за инциденти с превозни средства;
  • Оставянето на храна в кутии и неправилното изхвъляне на отпадъци може да доведе до изяждането на алуминиево фолио, пластмаса или други опаковки от животните, тъй като те могат да се опитат да изядат всеки предмет с миризма. Това може сериозно да увреди храносмилателната система на животните и дори да причини смърт;
  • Човешката храна може да причини язви, малформации на рогата, артрит или други заболявания на дивите животни;
  • Даването на храна или приближавенето на диви животни не само пречи на тяхната естествена дейност, но е и основната причина за конфликти, които водят до сериозни наранявания или смърт както на хора, така и на животни.
  • Взимането на малки от гнезда, хралупи и леговища може да доведе до наранявания за човека и излага малкото на риск от изоставяне и смърт.

За да бъде мирно и безопасно съжителството между човека и дивата природа, трябва да се стараем да не притесняваме дивите обитатели. Ако животно се приближи до вас, ваша отговорност е да се отдалечите, за да поддържате безопасно разстояние!

Следването на следните съвети ще ви помогне да се предпазите от потенциално неприятно преживяване, както и да защитите дивата природа при пикник или къмпингуване:

  • Поддържане чистотата на мястото като се почиства добре след престоя и се изхвърлят правилно отпадъци и остатъци от храна;
  • Да не се оставя храна или отпадъци в огнища, скари или в близост до вашия обект за престой;
  • Да не се оставя храна или хладилни чанти без надзор
  • Отпадъците да се изхвърлят в предвидени за това контейнери, които да са устойчиви. Когато не са налични такива храната и отпадъците да се съхраняват в превозно средство с твърд покрив или да бъдат качени на високо (дърво или др.). Всичко със силни миризми (паста за зъби, репелент за насекоми, сапун и др.) също е необходимо да бъде окачено на високо.
  • Никога да не се съхранява храна в палатката;
  • Никога да не се приближава диво животно;
  • Кучета и други домашни любимци да се държат под контрол.
Рубрика:
Източник:
Споделете
5 1 глас
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »