Трън > Общество > Държава > Хранителни продукти за най-нуждаещите се от АСП

Хранителни продукти за най-нуждаещите се от АСП

Хора от 70 села в общините Брезник и Трън ще получат пакети с хранителни продукти, закупени от Агенцията за социално подпомагане по Програма „Храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027“, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс, предаде репортер на Zapadno.com.

В община Трън са предвидени за раздаване 436 единични пакети и 72 двойни пакети. Помощта ще достигне до хора в 44 села от всичките 51 малки населени места в община Трън. В община Брезник ще бъдат раздадени 606 единични пакети и 37 двойни пакети. В Брезнишко помощта ще достигне до хора в 26 села, като в село Муртинци е предвиден за раздаване един двоен пакет и там единични няма за предаване, поясни за Zapadno.com директорът на Секретариата на областната организация на БЧК-Перник Наталия Минева.

Единичен пакет с хранителни продукти ще получат лице или семейство до двама човека. Ако правоимащите хора са от трима нагоре получават един малък пакет и един по-голям. Пунктът за хранителни продукти в Трън ще работи от 8 април до 7 май и се намира на улица “Тако Пеев” № 4 в града. Храни от първа необходимост в Брезник ще се раздават на улица „Андрей Михайлов” № 75 от 16 април до 14 май.

Право на пакети с храни имат:

  1. лица и семейства, подпомагани с целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023/2024 година;
  2. лица с ниски доходи на член от семейството, имащи право на месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година;
  3. лица с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия, имащи право на месечна финансова подкрепа по реда на Закона за хората с увреждания;
  4. лица и семейства, имащи право на месечна помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане;
  5. лица и семейства, имащи право на еднократна или месечна помощ по Закона за закрила на детето, предназначена за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства;
  6. лица и семейства, подпомогнати с еднократна помощ за инцидентно възникнали нужди;
  7. лица и семейства с ниски доходи, получили отказ за подпомагане с целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023/2024 година поради надвишен праг за достъп до помощта или поради неизпълнено някое от другите комплексни условия за подпомагане, с установено високо равнище на материалните лишения.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика – пресцентър (архив)

 

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »