Трън > Икономика > Заетост > Нови работни места в ОП “Трънска гора”

Нови работни места в ОП “Трънска гора”

Общинският съветник Борис Ангелов е внесъл докладна записка до Общински съвет Трън относно обявяване на свободни работни места за служители, които да маркират подлежащата на сеч стояща дървесина към общинско предприятие „Трънска гора“. Прилагаме текста на докладната.

Уважаеми  общински съветници

Последните години маркирането на подлежащата на сеч стояща дървесина се извършва с избор на фирма чрез конкурс и неизменно се печели от кюстендилската фирма „Валдеса Богарика ООД“. През 2023/2024 г. за тази дейност община Трън заплаща на горепосочената фирма сумата от 168 550 лв. Същата дейност може да се извърши от 3-4 служители (по думи на директора на общинско предприятие „Трънска гора“, споделени на неформална среща с четирима общински съветници в края на декември 2023 г.).

Ако бъдат наети нови четирима служители в общинско предприятие „Трънска гора“ на нетна месечна заплата от 1 200 лв., то общите годишни разходи на община Трън за заплати и осигуровки на тези нови четирима служители ще възлезат на обща сума под 89 000 лв. (При наемане на трима служители общата годишна сума ще бъде под 67 000 лв. – това е важно да се отбележи предвид намаляващия добив на дървесина през последните години, което резултира и в закриването на 2 позиции в общинското предприятие за изминалите 2 години).

Наемането на трима или четирима служители ще осигури препитание на 3 или 4 семейства, т.е. ще има безспорен социален ефект в момент на рецесия и стагнация в Европа, които водят до закриването на работни места; последното масово уволняване е от този месец във фирма “Колхида”. По време на рецесия намалява вероятността инвеститори да отворят нов бизнес на територията на община Трън, затова е много важно ние, като общински съветници да използваме всяка възможност да предложим работни места, като например тези 3-4 за маркиране.

Разликата в парите, които община Трън заплаща на кюстендилската фирма „Валдеса Богарика ООД“ спрямо общата сума за 3-4 нови работника възлиза на 80 000 – 100 000 лв и тези пари ще можем да инвестираме в каквото преценим. С тях бихме могли да отворим още работни места. 

В тази връзка предлагам след обсъждане на материала Общински съвет Трън да приеме следното

Р Е Ш Е Н И Е

На основание чл.21, ал.1, т.23 от ЗМСМА, Общински съвет Трън

РЕШИ

Да бъдат отворени три (или четири, ако три се окажат недостатъчни) нови работни места за служители на общинско предприятие „Трънска гора“, които да извършват маркирането на подлежащата на сеч стояща дървесина.

Вносители: Бойка Григорова, Симеон Иванов, Мартин Томов, Борис Ангелов

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »