Трън > Икономика > Заетост > Осемнадесет нови безработни в Трън

Осемнадесет нови безработни в Трън

За големи съкращения в цеховете на “Колхида метал” АД съобщават трънчани. Фирмата, която се намира в Перник, проектира, произвежда и доставя горещо поцинковани метални конструкции и изделия, съгласно технически спецификации, чертежи и изисквания на клиента, както за страната, така и за страните от ЕС.

“Колхида метал” АД са един от големите работодатели в Пернишка област и доста трънчани в трудоспособна възраст пътуват ежедневно до Перник със служебните микробуси, за да осигурят препитание на семействата си.

В петък стана ясно, че поради намаляване обема на работа, от фирмата са предприели съкращения на служители. Мярката засяга около седемдесет човека от областта, като осемнадесет са от Трънската община.

Служителите, останали без работа, са били предупредени в законовите срокове, според източници на Вестник Трън и ще получат съответните обезщетения.

Към настоящия момент в община Трън няма вариант за започване на работа на официален трудов договор, с подобаващи осигуровки. От последните заседания на Общинския съвет стана ясно, че местната баничарница търси продавач на банички. Търсят се също психолог за Центъра за обществена подкрепа “Дъга”, както и еколог за Община Трън.

Свободни позиции за нискоквалифициран труд на територията на общината няма обявени. Сезонни работници също не се търсят, тъй като сме в началото на пролетта и земеделските производители нямат нужда от работна ръка.

Ако в края на миналата година безработицата в града ни беше 20% или около 250 човека, то в началото на второто тримесечие на тази година, добавяйки тези осемнадесет души, процентът ще скочи на 22, т.е. 270 човека.

Очакваме да видим каква ще бъде намесата на Община Трън като един от големите работодатели на местна почва, в посока привличане на инвеститори в района, както и на местния бизнес, за да променят цифрите към по-благоприятни нива.

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Забележки по текста
Виж всички коментари
trackback

[…] водят до закриването на работни места; последното масово увалняване е от този месец във фирма “Колхида”. По време на […]

Превод »